20. decembra 2017

AKO SOM SA DOSTALA DO FORMY

Vždy som sa chcela dobre cítiť vo vlastnom tele. Toto však občas bolo náročné, keďže sa mi striedalo chudé obdobie (keď som obmedzovala sladkosti a mastné jedlá) a pribraté obdobie (keď som jedla všetko na čo som sa pozrela). Nikdy som však nemala problém so sebeláskou, ale v tom druhom období som sa cítila veľmi zle, cítila som sa mohutná a obézna. Tento pocit nie je príjemný ani jednej z nás. Navyše, vždy mi trvalo istý čas zbaviť sa prebytočných kíl. Teda, najdlhšie trvalo nastaviť moju myseľ aby som jedla zdravšie a menej. Tiež som trpela rôznymi chorobami, plesňami (ktoré sa najviac vytvárajú konzumáciou bieleho pečiva a sladkostí), črevnými problémamy spojené so spomaleným metabolizmom. Navyše, tieto všetky chute boli spojené s hormonálnou antikoncepciou, ktorú keď som začala užívať, tak som ani jesť nemusela a priberala som. A ten najväčší šok prišiel keď som pri nej otehotnela. To je fakt na facky :-D 

Počas tehotenstva som si nakúpila knižky o jedle a rôzne fit kuchárky. Takže už v tomto období som jedla zdravšie, ale teda neobmedzovala som sa. Pred otehotnením sa moja váha vyšplhala z 56 kg na 68 kg behom 5tich mesiacov! A to na mne sú aj 2 kg navyše vidieť. Zle som sa cítila a mala som pasívnu náladu. Moja váha pred pôrodom bola 73 kg. Ale našťastie v pôrodnici som hneď nechala 5 kg. Hneď po pôrode bola moja myseľ nadstavená, že chcem papať zdravo, aby moja dcéra mala zdravé mliečko, a že sa chcem cítiť dobre. Prvý mesiac som jedla všetko, v ničom som sa neobmedzovala, a sama som schudla na nejakých 62 kg. Potom som však postupne upravila stravovacie návyky. Začala som papať 3krát za deň, obrovské porcie výživné na bielkoviny a vitamíny. Samozrejme denne si dám aj nejaká maškrtu, aj dve aj tri, ale nijako nemám potrebu to preháňať. Moje telo to už viac nepýta. A ako som to dokázala? Schudnúť na 54 kg behom 5tich mesiacov? Ano, rýchle chudnutie nie je zdravé, ale 8kg za 4 mesiace mi príde docela v pohode :) 

Veľmi mi pomohla kniha - Jídlo na prvním míste. Proste z tejto knihy som si fakt veľa zobrala a hlavne som pochopila PRINCÍP AKO JEDLO FUNGUJE V NAŠOM TELE a ako jedlo najefektívnejšie využiť. Tiež som sa zhrozila nad rôznymi kategóriami jedla, pretože vyvolávajú naozaj nie veľmi dobré hormonálne reakcie. V skratke - z môjho jedálnička som vyhodila mliečne výrobky (je to kojenecká strava iného druhu) občas si teda dám nejaký syr - ricottu, alebo použijem jemný tvaroh na pečenie, ale inak mlieko som nahradila za mandľové alebo kokosové (proste orechové). Jediné čo používam je MASLO - obsahuje zdravé tuky, a najlepšie je prepustené maslo GHÍ ktoré je zbavené mliečnej bielkoviny - je to super na prípravu jedál (odporúčam knihu Cukrfree). Bielu múku som takisto nahradila za kokosovú, mandľovú alebo ovsenú. Oleje používam iba olivový, konopný a kokosový. Sladidlo používam iba med a stéviu. Tiež som vylúčila všetky strukoviny (v tej knižke je vysvetlené presne čo vyvolávajú). Pre predstavu, takto vyzerá môj jedálniček:

Raňajky
2 poháre vody (tej pijem počas dňa hodne, minimálne 3 litre)
2 poháre čaju bez sladidla
1 pohár smoothie (mix mrazené ovocie, banán, trošku vody)
pak vždy upečiem nejaké zdravé mufiny alebo zdravé cheesecake, mrkvovú tortu a to mi vydrží 3-4 dni (pečiem to vždy večer, keď mi dieťa zaspí, pretože cez deň nie je šance)

Obed
Obedujem cca za 5-6 hodín od raňajok
Na obed si dám  200-250 gramov mäsa - ale najlepšie z nejakej farmy (takisto aj vajíčka kupujem z farmy) Milujem lososa na všetky spôsoby, pak pstruh dúhovitý, morčacie, králičie, aj kuracie, a pak panenka a steaky. Ale najradšej pečiem mäso v trúbe, pretože cez deň nie je čas.
Ako prílohu si dávam
- batáty (pečené)
- šaláty (kvapnem tam aj balsamico)
- varený karfiol, brokolicu, mrkvu (kupujem aj čerstvé ale aj mrazené napríklad od firmy Nowaco)
- milujem uhorky, rajčiny, mrkvu aj len postrúhanú
- špenát
- AVOKÁDO (obsahuje veľa zdravých tukov, z ktorých má telo viac energie ako zo sladkostí) samozrejme ja ho posolím.

Občas varím aj špenátovú polievku s udeným lososom - Tú milujem! Lososa sa tiež snažím kupovať divokého, nie z chovu, ale čerstvého väčšinou len z chovu majú :/ 

A na večeru mám čo mi zostane z obeda (tiež 5-6 hodín od obeda), občac chodíme na steaky alebo sushi do reštaurácie.  Priateľ miluje taliansku kuchyňu, takže aj veľa cestovín a pizze. Pizzu si kludne dám ale snažím sa vybrať špaldovú, alebo si dám aj klasickú ale veľa šalátu k tomu. Ale občas si objednávam denné menu a vždy sa snažím si vybrať nejaké mäso a kludne aj s prílohou ale navyše si objednám malý šalát, alebo doma si urobím dodatočne. 

Inak SOĽ používam docela dosť, ale najmä himaláksku, občas morskú. No a teraz som závislá na orechových maslách, hlavne 100% mandľové, lieskovoorieškové, a pak arašidové so slaným karamelom. Objednávam od Delicious Fitfood (stránka na facebooku) by Silvie. Sú naozaj výborné, a orechy sú zdravou formou tukov - čiže veľa energie. Naposledy som za 4 dni zjedla 350g lieskoorieškové a 350g arašidové so slaným karamelom. Tieto maslá sú vhodné aj do rôznych druhov kaší na ráno (na to zatiaľ nemám čas, ale milujem mandľovú z kuchárky Cukrfree). Tiež čerpám veľa inšpirácií z knihy Fit sladkosti, kde sú naozaj chutné recepty alebo tiež od blogerky Lulu zo stránky Fit recepty.

Veľmi mi pomohol sťahovací pás zo stránky Queenbee.sk, ktorý som začala nosiť 4 mesiace po pôrode. Super ma to stiahlo, a z veľkosti S som prešla na XS počas 3 týždňov. Určite to má niečo do seba. Tak kto má problematické partie bruško a boky, tento pás padne vhod.

Musím ešte odporučiť zelený čaj Matcha, ktorý milujem, dobije ma obrovskou energiou a chuť je fajn, nie je to nič odporné, trošku horké - silné. Navyše sa môže pri kojení a moje dieťa spí úplne v pohode. Fakt je super, našliapne to metabolizmus a zlepší imunitu. Odporúčam všetkými desiatimi. Ja ho pijem denne vždy medzi 3 a 4 hodinou poobede, a energie mám do 10-11 večer a nemám problém zaspať.

Zatiaľ vôbec necvičím, ale od januára idem na to s trénerkou, tak snáď na prvej dovolenke v roku 2018 bude nejaka ukazateľná foto v plavkách :D lebo zatiaľ som len chudá ale trasľavá. Ale všetka celulitída odišla preč, čomu sa veľmi teším. Ale musím podotknúť, že to nie je diéta, ale životný štýl. A prečítajte si knihu Jídlo na prvním míste! Možno začnete vnímať jedlo inak ako len potešenie.

PS: Všetky knihy som objednala na Martinus.sk a linky sa otvoria po kliknutí na názov danej knihy v texte.

Ak máte nejaké otázky kľudne mi napíšte do komentára alebo aj na mail, rada Vám poradím.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára