In

AKO SOM SA DOSTALA DO FORMY

Vždy som sa chcela dobre cítiť vo vlastnom tele. Toto však občas bolo náročné, keďže sa mi striedalo chudé obdobie (keď som obmedzovala sladkosti a mastné jedlá) a pribraté obdobie (keď som jedla všetko na čo som sa pozrela). Nikdy som však nemala problém so sebeláskou, ale v tom druhom období som sa cítila veľmi zle, cítila som sa mohutná a obézna. Tento pocit nie je príjemný ani jednej z nás. Navyše, vždy mi trvalo istý čas zbaviť sa prebytočných kíl. Teda, najdlhšie trvalo nastaviť moju myseľ aby som jedla zdravšie a menej. Tiež som trpela rôznymi chorobami, plesňami (ktoré sa najviac vytvárajú konzumáciou bieleho pečiva a sladkostí), črevnými problémamy spojené so spomaleným metabolizmom. Navyše, tieto všetky chute boli spojené s hormonálnou antikoncepciou, ktorú keď som začala užívať, tak som ani jesť nemusela a priberala som. A ten najväčší šok prišiel keď som pri nej otehotnela. To je fakt na facky :-D 

Počas tehotenstva som si nakúpila knižky o jedle a rôzne fit kuchárky. Takže už v tomto období som jedla zdravšie, ale teda neobmedzovala som sa. Pred otehotnením sa moja váha vyšplhala z 56 kg na 68 kg behom 5tich mesiacov! A to na mne sú aj 2 kg navyše vidieť. Zle som sa cítila a mala som pasívnu náladu. Moja váha pred pôrodom bola 73 kg. Ale našťastie v pôrodnici som hneď nechala 5 kg. Hneď po pôrode bola moja myseľ nadstavená, že chcem papať zdravo, aby moja dcéra mala zdravé mliečko, a že sa chcem cítiť dobre. Prvý mesiac som jedla všetko, v ničom som sa neobmedzovala, a sama som schudla na nejakých 62 kg. Potom som však postupne upravila stravovacie návyky. Začala som papať 3krát za deň, obrovské porcie výživné na bielkoviny a vitamíny. Samozrejme denne si dám aj nejaká maškrtu, aj dve aj tri, ale nijako nemám potrebu to preháňať. Moje telo to už viac nepýta. A ako som to dokázala? Schudnúť na 54 kg behom 5tich mesiacov? Ano, rýchle chudnutie nie je zdravé, ale 8kg za 4 mesiace mi príde docela v pohode :) 

Veľmi mi pomohla kniha - Jídlo na prvním míste. Proste z tejto knihy som si fakt veľa zobrala a hlavne som pochopila PRINCÍP AKO JEDLO FUNGUJE V NAŠOM TELE a ako jedlo najefektívnejšie využiť. Tiež som sa zhrozila nad rôznymi kategóriami jedla, pretože vyvolávajú naozaj nie veľmi dobré hormonálne reakcie. V skratke - z môjho jedálnička som vyhodila mliečne výrobky (je to kojenecká strava iného druhu) občas si teda dám nejaký syr - ricottu, alebo použijem jemný tvaroh na pečenie, ale inak mlieko som nahradila za mandľové alebo kokosové (proste orechové). Jediné čo používam je MASLO - obsahuje zdravé tuky, a najlepšie je prepustené maslo GHÍ ktoré je zbavené mliečnej bielkoviny - je to super na prípravu jedál (odporúčam knihu Cukrfree). Bielu múku som takisto nahradila za kokosovú, mandľovú alebo ovsenú. Oleje používam iba olivový, konopný a kokosový. Sladidlo používam iba med a stéviu. Tiež som vylúčila všetky strukoviny (v tej knižke je vysvetlené presne čo vyvolávajú). Pre predstavu, takto vyzerá môj jedálniček:

Raňajky
2 poháre vody (tej pijem počas dňa hodne, minimálne 3 litre)
2 poháre čaju bez sladidla
1 pohár smoothie (mix mrazené ovocie, banán, trošku vody)
pak vždy upečiem nejaké zdravé mufiny alebo zdravé cheesecake, mrkvovú tortu a to mi vydrží 3-4 dni (pečiem to vždy večer, keď mi dieťa zaspí, pretože cez deň nie je šance)

Obed
Obedujem cca za 5-6 hodín od raňajok
Na obed si dám  200-250 gramov mäsa - ale najlepšie z nejakej farmy (takisto aj vajíčka kupujem z farmy) Milujem lososa na všetky spôsoby, pak pstruh dúhovitý, morčacie, králičie, aj kuracie, a pak panenka a steaky. Ale najradšej pečiem mäso v trúbe, pretože cez deň nie je čas.
Ako prílohu si dávam
- batáty (pečené)
- šaláty (kvapnem tam aj balsamico)
- varený karfiol, brokolicu, mrkvu (kupujem aj čerstvé ale aj mrazené napríklad od firmy Nowaco)
- milujem uhorky, rajčiny, mrkvu aj len postrúhanú
- špenát
- AVOKÁDO (obsahuje veľa zdravých tukov, z ktorých má telo viac energie ako zo sladkostí) samozrejme ja ho posolím.

Občas varím aj špenátovú polievku s udeným lososom - Tú milujem! Lososa sa tiež snažím kupovať divokého, nie z chovu, ale čerstvého väčšinou len z chovu majú :/ 

A na večeru mám čo mi zostane z obeda (tiež 5-6 hodín od obeda), občac chodíme na steaky alebo sushi do reštaurácie.  Priateľ miluje taliansku kuchyňu, takže aj veľa cestovín a pizze. Pizzu si kludne dám ale snažím sa vybrať špaldovú, alebo si dám aj klasickú ale veľa šalátu k tomu. Ale občas si objednávam denné menu a vždy sa snažím si vybrať nejaké mäso a kludne aj s prílohou ale navyše si objednám malý šalát, alebo doma si urobím dodatočne. 

Inak SOĽ používam docela dosť, ale najmä himaláksku, občas morskú. No a teraz som závislá na orechových maslách, hlavne 100% mandľové, lieskovoorieškové, a pak arašidové so slaným karamelom. Objednávam od Delicious Fitfood (stránka na facebooku) by Silvie. Sú naozaj výborné, a orechy sú zdravou formou tukov - čiže veľa energie. Naposledy som za 4 dni zjedla 350g lieskoorieškové a 350g arašidové so slaným karamelom. Tieto maslá sú vhodné aj do rôznych druhov kaší na ráno (na to zatiaľ nemám čas, ale milujem mandľovú z kuchárky Cukrfree). Tiež čerpám veľa inšpirácií z knihy Fit sladkosti, kde sú naozaj chutné recepty alebo tiež od blogerky Lulu zo stránky Fit recepty.

Veľmi mi pomohol sťahovací pás zo stránky Queenbee.sk, ktorý som začala nosiť 4 mesiace po pôrode. Super ma to stiahlo, a z veľkosti S som prešla na XS počas 3 týždňov. Určite to má niečo do seba. Tak kto má problematické partie bruško a boky, tento pás padne vhod.

Musím ešte odporučiť zelený čaj Matcha, ktorý milujem, dobije ma obrovskou energiou a chuť je fajn, nie je to nič odporné, trošku horké - silné. Navyše sa môže pri kojení a moje dieťa spí úplne v pohode. Fakt je super, našliapne to metabolizmus a zlepší imunitu. Odporúčam všetkými desiatimi. Ja ho pijem denne vždy medzi 3 a 4 hodinou poobede, a energie mám do 10-11 večer a nemám problém zaspať.

Zatiaľ vôbec necvičím, ale od januára idem na to s trénerkou, tak snáď na prvej dovolenke v roku 2018 bude nejaka ukazateľná foto v plavkách :D lebo zatiaľ som len chudá ale trasľavá. Ale všetka celulitída odišla preč, čomu sa veľmi teším. Ale musím podotknúť, že to nie je diéta, ale životný štýl. A prečítajte si knihu Jídlo na prvním míste! Možno začnete vnímať jedlo inak ako len potešenie.

PS: Všetky knihy som objednala na Martinus.sk a linky sa otvoria po kliknutí na názov danej knihy v texte.

Ak máte nejaké otázky kľudne mi napíšte do komentára alebo aj na mail, rada Vám poradím.

Related Articles

0 comments:

Zverejnenie komentára